Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Κόσμος από πλαστικό

 Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα είναι η υπερβολική χρήση του πλαστικού σε όλα τα αγαθά που φτιάχνει ο άνθρωπος. Ο όρος πλαστικό είναι μια συνηθισμένη ονομασία που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια μεγάλη ποικιλία συνθετικών ή ημισυνθετικών οργανικών στερεών υλικών. Τα πλαστικά είναι σχεδόν αποκλειστικά πολυμερή μεγάλου μοριακού βάρους, Κύριο συστατικό παρασκευής τους είναι οι συνθετικές ρητίνες που διακρίνονται σε εποξειδικές και ακρυλικές. Ουσιαστικά τα περισσότερα προέρχονται από τα παράγωγα του πετρελαίου και χρησιμοποιούνται ευρέως. Παρακάτω η ιστορία του πλαστικού:


 

Τα πλαστικά υλικά είναι πολύ ανθεκτικά στη διάβρωση και συχνά καθώς τα συναντάμε ανεξέλεγκτα στο φυσικό περιβάλλον, προκαλούν αντιαισθητικό και δυσάρεστο αποτέλεσμα. Πολλά πλαστικά δεν είναι αποδομήσιμα στη φύση, με αποτέλεσμα τη συσσώρευσή τους, χωρίς προοπτική διάσπασής τους. Κάποια πλαστικά όταν καίγονται, εκλύουν τοξικούς ατμούς. Αν δεν ανακυκλωθούν, προκαλούν σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα. Το φθηνό και αναλώσιμο πλαστικό έχει γίνει σύμβολο της εποχής μας και κύριο συστατικό των απορριμμάτων μας. Όπου και να κοιτάξεις θα δεις πλαστικό. Φθηνό, ανθεκτικό και πολυ-χρηστικό  έχει γεμίσει τη ζωή μας και τον πλανήτη μας.

Τεράστιες ποσότητες πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς και τις θάλασσες με αποτέλεσμα λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων να δημιουργούν τεράστια νησιά από σκουπίδια. Πως όμως καταλήγουν στις θάλασσες;

Σήμερα μιλάμε και για μικροπλαστικά  που είναι πολύ μικρά κομμάτια πλαστικού συνήθως μικρότερα από 5 χιλιοστά. Χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: πρωτογενή και δευτερογενή μικροπλαστικά. 

Πρωτογενή μικροπλαστικά:

  • Μικρά σωματίδια που απελευθερώνονται άμεσα στο περιβάλλον
  • Υπολογίζεται ότι αποτελούν το 15-31% των μικροπλαστικών στου ωκεανούς
  • Εμπεριέχονται σε συνθετικά ρούχα (35%), ελαστικά αυτοκινήτων (28%) αλλά και σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας όπως είναι οι κρέμες απολέπισης (2%)
Δευτερογενή μικροπλαστικά
  • Προέρχονται από μεγαλύτερα πλαστικά αντικείμενα, όπως οι πλαστικές σακούλες, τα μπουκάλια και τα δίχτυα αλιείας
  • Υπολογίζεται ότι αποτελούν το 69-81% των μικροπλαστικών που υπάρχουν στους ωκεανούς
Οι ποσότητα των μικροπλαστικών στους ωκεανούς όλο και αυξάνεται. Ο ΟΗΕ δήλωσε το 2017, ότι υπάρχουν τουλάχιστον 51 τρισεκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια στις θάλασσες, 500 φορές περισσότερα από τα αστέρια που υπάρχουν στο γαλαξία μας!

Τα μικροπλαστικά που βρίσκονται στη θάλασσα συχνά αποτελούν τροφή για τα ψάρια, τα οποία μετά καταλήγουν στο τραπέζι των καταναλωτών και στο ανθρώπινο σώμα. Έχουν βρεθεί μικροπλαστικά σε φαγητά και ποτά, όπως είναι οι μπύρες, το μέλι αλλά και το πόσιμο νερό.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πλαστικά σωματίδια έχουν επίσης ανακαλυφθεί πρόσφατα σε ανθρώπινα κόπρανα.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που μπορούν να επιφέρουν στην ανθρώπινη υγεία αλλά τα πλαστικά περιέχουν συχνά πρόσθετα, όπως σταθεροποιητές ή επιβραδυντικά φλόγας και άλλες πιθανώς τοξικές χημικές ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για το ζώο ή τον άνθρωπο που τα καταναλώνει.

Βέβαια δεν είναι όλοι αδιάφοροι στο πρόβλημα των πλαστικών. Μετά από τις χιλιάδες διαμαρτυρίες και την ανησυχία που έδειξαν οι απλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο για το τρομακτικό πρόβλημα του πλαστικού, ξεκίνησαν αξιόλογες και ουσιαστικές παρεμβάσεις καθαρισμού των θαλασσών και των ωκεανών παγκοσμίως.

 

Είμαστε στο σωστό δρόμο επιτέλους και γίνονται σοβαρές προσπάθειες να αντιμετωπιστεί το ζήτημα... 

Κάλιο αργά παρά αργότερα!

Πηγές:

https://el.wikipedia.org

https://www.europarl.europa.eu/news/el

https://archipelago.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου