Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Ανθρωπόκαινος




Το βίντεο είναι ένα απόσπασμα της ταινίας "Welcome to the Anthropocene" για το Παγκόσμιο συνέδριο που έγινε στο Ρίο, το 2012 και αφορούσε την κλιματική αλλαγή. 
Ανθρωπόκαινος σημαίνει η εποχή των ανθρώπων. Τον όρο πρότεινε πριν 20 χρόνια ο νομπελίστας χημικός της ατμόσφαιρας Πολ Κρούτζεν (Crutzen). Ο επιστήμονας μαζί με άλλους, (όπως οι Stoppani, Stoermer) πρότειναν να ονομαστεί η τωρινή περίοδος της ιστορίας της γης, "ανθρωπόκαινος".  Υποστήριξαν ό,τι η Γη εισήλθε σε αυτή τη νέα γεωλογική εποχή, μετά το 1945 και την πρώτη χρήση της ατομικής βόμβας. Ο αντίκτυπό του ανθρώπου πάνω στη Γη είναι τόσο μεγάλος που καθορίζει μια νέα γεωλογική εποχή, η οποία πιθανόν να αναγνωρίζεται επισήμως από τα επίπεδα πλαστικών υλών στα γεωλογικά στρώματα που διαμορφώνονται σήμερα.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα των γεωλόγων δεν έχει πάρει ακόμη την οριστική απόφαση να ορίσει την Ανθρωπόκαινο ως διάδοχο της τωρινής Ολοκαίνου περιόδου, που άρχισε πριν από περίπου 12.000 χρόνια μετά τη λήξη της τελευταίας εποχής των παγετώνων. Όμως η 26μελής αρμόδια επιστημονική ομάδα της Διεθνούς Επιτροπής Στρωματογραφίας (που καθορίζει και «βαφτίζει» τις μακρές γεωλογικές περιόδους), με επικεφαλής τον καθηγητή γεωλογίας Γιαν Ζαλάσιεβιτς του βρετανικού Πανεπιστημίου Λέστερ, εισηγείται ότι στις 16 Ιουλίου 1945, όταν έγινε η πρώτη πυρηνική δοκιμή στο Νέο Μεξικό, μια νέα εποχή άρχισε στη Γη.
Η ραγδαία βιομηχανική και τεχνολογική ανάπτυξη που ακολούθησε, επιβεβαίωσε την επικράτηση μιας νέας εποχής, η οποία έχει πια αφήσει αμετάκλητα τα «σημάδια» της πάνω στη γεώσφαιρα και στη βιόσφαιρα (πλαστικά, ρύπανση, αποψίλωση, υπερθέρμανση κ.α.).

Εναλλακτικά, έχει προταθεί ότι η Ανθρωπόκαινος ξεκίνησε με την αρχή της γεωργίας πριν περίπου 10.000 χρόνια ή με την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης μετά το 1750. Όμως επιστήμονες κλίνουν υπέρ της εμφάνισης της πυρηνικής «εποχής του ατόμου» ως του ορόσημου για την έναρξη της Ανθρωποκαίνου.

Στο γεωλογικό παρελθόν, οι περίοδοι έχουν χωριστεί μεταξύ τους από σημαντικά ορόσημα, συχνά καταστροφικού τύπου, όπως η έκρηξη σούπερ-ηφαιστείων ή η εξαφάνιση των δεινοσαύρων από πτώση μεγάλου αστεροειδούς. Η ρίψη ατομικών βομβών θεωρείται ένα ανάλογης σημασίας συμβάν, σε συνδυασμό με την μεταπολεμική οικονομική-παραγωγική-τεχνολογική «έκρηξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου