Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Το μέλλον των παιδιών και των εφήβων

Κάθε χώρα στον κόσμο δεν προστατεύει την υγεία των παιδιών και το μέλλον τους από την οικολογική υποβάθμιση, την κλιματική αλλαγή και τις εκμεταλλευτικές πρακτικές του μάρκετινγκ, αναφέρει μια νέα έκθεση. Σύμφωνα με την έκθεση, παρά τις δραματικές βελτιώσεις στην επιβίωση, τη διατροφή και την παιδεία τα τελευταία 20 χρόνια, «τα σημερινά παιδιά αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον», με κάθε παιδί να αντιμετωπίζει «υπαρξιακές απειλές».
"Το 2015, οι χώρες του κόσμου συμφώνησαν με τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης (SDG), αλλά σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα, λίγες χώρες σημείωσαν μεγάλη πρόοδο προς την κατεύθυνση της επίτευξης τους", αναφέρει η έκθεση από μια επιτροπή 40 εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας των παιδιών και των εφήβων κόσμος. «Οι κλιματικές αλλαγές, η οικολογική υποβάθμιση, οι μεταναστευτικοί πληθυσμοί, οι συγκρούσεις, οι διαδεδομένες ανισότητες και οι εμπορικές πρακτικές που απειλούν την υγεία απειλούν την υγεία και το μέλλον των παιδιών σε κάθε χώρα», λέει. 
Η κοινή Επιτροπή 40 ειδικών των τριών αυτών φορέων, με επικεφαλής την πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ, κατέταξε 180 χώρες με βάση ένα νέο δείκτη. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 31η θέση διεθνώς, με πρώτη τη Νορβηγία και τελευταία την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Η Επιτροπή, συγκαλούμενη από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), την υπηρεσία παιδιών των Ηνωμένων Εθνών, την UNICEF και το ιατρικό περιοδικό Lancet, ζητά ριζικές αλλαγές στην προστασία της υγείας των παιδιών και στις μελλοντικές εξελίξεις από την κλιματική αλλαγή. 
Ο νέος παγκόσμιος δείκτης λαμβάνει υπόψη του πόσο προστατευτικό για τα παιδιά είναι το περιβάλλον μιας χώρας από διάφορες απόψεις, όπως υγεία, εκπαίδευση, διατροφή, βιώσιμη ανάπτυξη, ανισότητα εισοδημάτων κ.α. Τις πρώτες δέκα θέσεις παγκοσμίως στο δείκτη ευημερίας των παιδιών (Global Child Flourishing Index) καταλαμβάνουν Νορβηγία, Ν. Κορέα, Ολλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Δανία, Ιαπωνία, Βέλγιο, Ισλανδία και Βρετανία, ενώ τις πέντε τελευταίες το Μάλι, ο Νίγηρας, η Σομαλία, το Τσαντ και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.


Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγαλύτερη υπερδύναμη του κόσμου, οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν μια από τις τελευταίες θέσεις, μόλις την 173η, όσον αφορά έναν επιμέρους δείκτη (Sustainability Index) σχετικά με την ακαταλληλότητα του κλίματος για τα παιδιά (λόγω υψηλών ανά κεφαλή εκπομπών άνθρακα στην ατμόσφαιρα). Στον ίδιο αυτό δείκτη η Ελλάδα καταλαμβάνει την 142η θέση.
Υπογραμμίζει την απειλή που προκύπτει από τις εμπορικές πρακτικές, η οποία συνδέει τα παιδιά με την αυξημένη κατανάλωση τροφίμων γρήγορου φαγητού και ζαχαρούχων ποτών, κάτι που έχει προκαλέσει 11 φορές αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας (11 εκατομμύρια το 1975 σε 124 εκατομμύρια το 2016). 
Η έκθεση περιλαμβάνει δείκτες για 180 χώρες και συγκρίνει τα στοιχεία για την επιβίωση, την ευημερία, την υγεία, την εκπαίδευση και τη διατροφή καθώς και τη βιωσιμότητα, με πληρεξούσιο για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και με τα ίδια κεφάλαια ή τα κενά εισοδήματος. 
Η Νορβηγία, η Νότια Κορέα, οι Κάτω Χώρες, η Γαλλία και η Ιρλανδία είναι οι καλύτερες χώρες για να αναπτυχθεί ένα παιδί στα πρώτα του χρόνια. 
Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Τσαντ, η Σομαλία, ο Νίγηρας και το Μάλι είναι οι κατώτερες πέντε χώρες στον κατάλογο, με βάση την ίδια κατάταξη. Αλλά όταν συγκρίνονται οι επιδόσεις λαμβάνοντας υπόψη τις εκπομπές άνθρακα κατά κεφαλήν, το Μπουρούντι, το Τσαντ και η Σομαλία έχουν τις καλύτερες επιδόσεις, ενώ οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Σαουδική Αραβία είναι μεταξύ των 10 τελευταίων χωρών.


«Όταν οι συντάκτες έλαβαν υπόψη τις εκπομπές CO2 κατά κεφαλήν, οι χειρότερες χώρες: η Νορβηγία ήταν 156,η Ολλανδία 160 και η Δημοκρατία της Κορέας 166», αναφέρει η έκθεση. "Κάθε κράτος από τα τρία εκπέμπει κατά 210% περισσότερο CO2 ανά κάτοικο από τον στόχο του 2030". "Οι μόνες χώρες που βρίσκονται σε καλό δρόμο για να μειώσουν τους στόχους εκπομπών CO2 ανά κάτοικο μέχρι το 2030, ενώ παράλληλα εκτελούν δίκαια (εντός των κορυφαίων 70) τα αναπτυξιακά μέτρα για τα παιδιά είναι: Αλβανία, Αρμενία, Γρενάδα, Ιορδανία, Μολδαβία, Σρι Λάνκα, Τυνησία, Ουρουγουάη και Βιετνάμ όπως αναφέρει η έκθεση. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται στις 10 κορυφαίες χώρες όσον αφορά την άνθηση των παιδιών, αλλά κατέχει την 133η θέση όσον αφορά την επίτευξη στόχων σχετικά με τις εκπομπές και "πιθανόν να εκπέμψει κατά 115% περισσότερο CO2 από τον στόχο εκπομπών για το 2030". 
Οι ειδικοί πίσω από την έκθεση συμφωνούν ότι «ενώ οι φτωχότερες χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να υποστηρίξουν την ικανότητα των παιδιών τους να ζουν υγιεινά, οι υπερβολικές εκπομπές άνθρακα - δυσανάλογα από τις πλουσιότερες χώρες - απειλούν το μέλλον όλων των παιδιών». 
Παρά τις βελτιώσεις στην παιδική και εφηβική υγεία κατά τα τελευταία 20 χρόνια, η πρόοδος έχει σταματήσει και τείνει να αντιστραφεί. Εκτιμάται ότι περίπου 250 εκατομμύρια παιδιά έως πέντε ετών σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος κινδυνεύουν να μην αξιοποιήσουν ποτέ το αναπτυξιακό δυναμικό τους. 

Ο Στέφαν Peterson, επικεφαλής της υγειονομικής περίθαλψης της Unicef, δήλωσε ότι τα παιδιά που ζουν στις φτωχότερες χώρες αντιμετωπίζουν το χείλος ενός μεταβαλλόμενου κλίματος, παρά το γεγονός ότι έχουν ένα μικρό αποτύπωμα άνθρακα. Το «αποτυχημένο» σύστημα τροφίμων αφήνει εκατομμύρια παιδιά υποσιτισμένα ή υπέρβαρα 
«Χρειαζόμαστε βιώσιμα οφέλη στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών, πράγμα που σημαίνει ότι οι μεγάλες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους για να μπορούν να αναπτυχθούν όλα τα παιδιά, φτωχά και πλούσια». Η έκθεση αναφέρει: "Εάν η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη υπερβεί τα 4oC κατά το έτος 2100 σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, αυτό θα οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για τα παιδιά λόγω της αύξησης του επιπέδου των ωκεανών, των ακραίων καιρικών φαινομένων και του πολλαπλασιασμού των ασθενειών όπως η ελονοσία και ο υποσιτισμός". Ο Anthony Costello, καθηγητής παγκόσμιας υγείας και αειφόρου ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, δήλωσε ότι η Επιτροπή ζητά μια ριζική επανεξέταση της παγκόσμιας παιδικής υγείας. "Η αλλαγή του κλίματος απειλεί το μέλλον των παιδιών μας, οπότε πρέπει να σταματήσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το συντομότερο δυνατόν", είπε στη Guardian. "Ο καινούργιος δείκτης μας δείχνει ότι καμία χώρα δεν έχει αποδώσει καλά τόσο στους δείκτες παιδικής ανάπτυξης όσο και στους δείκτες εκπομπών. "Ζητάμε επίσης αυστηρότερες ρυθμίσεις στην εμπορία καπνού, αλκοόλ, γάλακτος σε σκευάσματα, ζαχαρούχων ποτών και παιχνιδιών που απευθύνονται σε παιδιά".

Η έκθεση αναφέρει ότι τα παιδιά κινδυνεύουν από το επιβλαβές μάρκετινγκ. "Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα παιδιά, σε ορισμένες χώρες, βλέπουν έως και 30.000 διαφημίσεις στην τηλεόραση μέσα σε ένα χρόνο, ενώ η έκθεση των νέων σε διαφημίσεις ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξήθηκε περισσότερο από 250% στις ΗΠΑ σε διάστημα δύο ετών, φτάνοντας τα 24 εκατομμύρια. Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, «τα παιδιά και οι έφηβοι είναι εκτεθειμένοι σε 51 εκατομμύρια διαφημίσεις αλκοόλ κατά τη διάρκεια ενός έτους, σε αγώνες τηλεοπτικού ποδοσφαίρου, κρίκετ και ράγκμπι». "Η πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη ακόμη," είπε. "Έχουμε λίγα γεγονότα και στοιχεία για την τεράστια επέκταση της διαφήμισης και αλγορίθμων των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης που απευθύνονται στα παιδιά μας". Η Επιτροπή καλεί τις κυβερνήσεις να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα για να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά θα λάβουν τώρα τα δικαιώματά τους και τα δικαιώματά τους καθώς και έναν πλανήτη που θα μπορεί να ζήσει τα επόμενα χρόνια. «Ζούμε σε μια μοναδική εποχή. Τα παιδιά μας αντιμετωπίζουν ένα μέλλον εξαιρετικής ευκαιρίας, αλλά στέκονται στο γκρεμό μιας κλιματικής κρίσης ... η πρόκληση μας είναι μεγάλη και φαίνεται ότι παραλύουμε ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου