Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Ημέρα της Γης


Αν και μερικοί άνθρωποι γιορτάζουν την Ημέρα της Γης γύρω από την Ισημερία του Μαρτίου, πολλοί βρίσκουν την ευκαιρία να τιμήσουν τον πλανήτη μας στις 22 Απριλίου. Η Ημέρα της Γης έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με το περιβάλλον.
Η 22η Απριλίου 2017 είναι η 47η Παγκόσμια Ημέρα της Γης.
Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί μία συλλογική δουλειά αλλά είναι και ευθύνη του καθένα από εμάς. Ξεκινώντας από τις μικρές, καθημερινές πράξεις, όπως η ανακύκλωση ή μείωση κατανάλωσης νερού μέχρι τις πιο μεγάλες, όπως εθελοντισμός ή δωρεά σε έναν οργανισμό που μάχεται για το περιβάλλον, μπορείς κι εσύ να κάνεις τη διαφορά και να βάλεις ένα λιθαράκι για τις επόμενες γενιές.











Ημέρα της Γης και βιώσιμη κοινωνία

Η Ημέρα της Γης 2017 αποτελεί μια συλλογική έκφραση της επιθυμίας του κόσμου για τη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης και ανθρώπινης κοινωνίας. Γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά πως τα παιδιά εξαρτώνται άμεσα από την ποιότητα του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν και αναπτύσσονται. Η ίδια τους η επιβίωση, η υγεία και η ανάπτυξη είναι αλληλένδετες με την ύπαρξη ενός ασφαλούς και καθαρού περιβάλλοντος.

Σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο:
- Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε παραγκουπόλεις.
- Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε μια απλή τουαλέτα.
- 425 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές καθαρό νερό.
- 600 εκατομμύρια παιδιά ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η έλλειψη νερού και υγιεινής σε συνδυασμό με τις κακές συνθήκες διαβίωσης παραμένουν οι κύριες περιβαλλοντικές αιτίες που απειλούν τα παιδιά. Τα παιδιά είναι επίσης περισσότερο ευάλωτα από τους ενήλικες σε περιβαλλοντικούς κινδύνους και στην περιβαλλοντική υποβάθμιση. Για παράδειγμα ο μόλυβδος βλάπτει σοβαρά την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών. Τα παιδιά απορροφούν μέχρι και το 50% του μολύβδου που εισέρχεται στο σώμα τους ενώ οι ενήλικες μόλις το 10%-15%.Τα «Πράσινα Σχολεία» και η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, η Παγκόσμια Πράσινη Οικονομία, η καμπάνια για τις Πράσινες Πόλεις είναι κάποιες μόνο από τις περιπτώσεις μέσω των οποίων χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν και προσπαθούν ακούραστα να ενημερώσουν τους συνανθρώπους τους σχετικά με το πώς το περιβάλλον επηρεάζει την υγεία μας, τις κοινωνίες μας, τη ζωή μας την ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου