Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Παγκόσµια Ηµέρα Στοµατικής Υγείας




Η Παγκόσµια Ηµέρα Στοµατικής Υγείας (World Oral Health Day)  γιορτάζεται στις 20 Μαρτίου, όπως αυτή έχει καθιερωθεί από την Παγκόσµια Οδοντιατρική Οµοσπονδία 
(FDI - World Dental Federation).


Η Παγκόσµια Ηµέρα Στοµατικής Υγείας έχει ως στόχο να αναδεικνύει τα πλεονεκτήµατα του υγιούς στόµατος και να προάγει παγκόσµια τη γνώση για τα ζητήµατα γύρω από τη στοµατική υγεία, καθώς και για τη σπουδαιότητα της στοµατικής υγιεινής για όλους/ες – νέους/ες και ηλικιωµένους/ες.







Η σπουδαιότητα της Παγκόσµιας Ηµέρας Στοµατικής Υγείας, έγκειται στο γεγονός ότι το 90% του πληθυσµού θα εµφανίσει κάποια στοµατική νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του/ης, καθώς και ότι πολλές από τις νόσους του στόµατος µπορούν να προληφθούν µέσω της αυξηµένης υποστήριξης της Πολιτείας, των επιστηµονικών ενώσεων και των κοινωνικών φορέων στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.  
Το µήνυµα της φετινής Παγκόσµιας Ηµέρας Στοµατικής Υγείας είναι: Ζήσε µε ένα «Έξυπνο στόµα» και επικεντρώνεται στην υιοθέτηση καλών συνηθειών στοµατικής υγιεινής από όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. 
Η πρόληψη των νόσων του στόµατος µπορεί να επιτευχθεί σε µεγάλο βαθµό µέσω:
  • του βουρτσίσµατος των δοντιών µε φθοριούχα οδοντόκρεµα δύο φορές την ηµέρα 
  • της χρήσης φθοριούχου στοµατικού διαλύµατος 
  • της µάσησης τσίχλας χωρίς ζάχαρη µετά τα γεύµατα, όταν βρισκόµαστε εκτός σπιτιού 
  •  της µείωσης της κατανάλωσης τροφών και ποτών που περιέχουν ζάχαρη
  •  της µείωσης της υπερβολικής κατανάλωσης οινοπνεύµατος
  •  της διακοπής του καπνίσµατος 
Επιπρόσθετα, η Παγκόσµια Οδοντιατρική Οµοσπονδία υποστηρίζει τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας για τη µείωση της κατανάλωσης της ζάχαρης, βάσει των τεκµηρίων για τη σχέση της µε την τερηδόνα των δοντιών και την παχυσαρκία και συστήνει στον πληθυσµό, εκτός από τα παραπάνω, να συµβουλευτούν τον οδοντίατρό τους για τα καλύτερα µέσα πρόληψης των νόσων του στόµατος.

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) υπενθυμίζει πως “ένα υγιές στόμα και ένα υγιές σώμα είναι αλληλένδετα”.

“Το στόμα είναι ένας πολυδύναμος χώρος που συμβάλλει καθοριστικά στη βιολογική και κοινωνική λειτουργία των ανθρώπων μέσω της διατροφής, της ομιλίας, του γέλιου και της έκφρασης των συναισθημάτων. Αποτελεί τον καθρέφτη της υγείας των ανθρώπων και ταυτόχρονα την περιοχή της εκδήλωσης πρώιμων συμπτωμάτων για σειρά νοσημάτων, από τα πιο απλά μέχρι και τα πιο σοβαρά”, επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΕΟΟ, κος Αθανάσιος Κατσίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου