Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Βακτήρια τρώνε πλαστικό

Φωτογραφία: http://www.gettyimages.com/galleries

Έως σήμερα, ελάχιστα είδη μυκήτων είχαν βρεθεί να «τρώνε» το ΡΕΤ, πλαστικό από Πολυαιθυλένιο (συντόμευση στα αγγλικά PE) ή πολυαιθένιο (όνομα κατά IUPAC πολυαιθένιο ή πολυ(μεθυλένιο)) είναι το πιο κοινό πλαστικό. Η ετήσια παγκόσμια παραγωγή είναι περίπου 80 εκατομμύρια τόνοι. Η βασική του χρήση είναι στη συσκευασία (πλαστικές σακούλες, πλαστικές μεμβράνες, γεωμεμβράνες, σε περιέκτες όπως φιάλες, κλπ.)
αλλά κανένα βακτήριο. Για πρώτη φορά, τώρα, ανακαλύφθηκε ότι το βακτήριο Ideonella sakaiensis 201-F6 μπορεί να διασπάσει με υδρόλυση σχεδόν πλήρως ένα λεπτό φιλμ ΡΕΤ μέσα σε έξι εβδομάδες και σε θερμοκρασία 30 βαθμών Κελσίου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σοσούκε Γιοσίντα του Τμήματος Εφαρμοσμένης Βιολογίας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Κιότο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science". Η ομάδα των Ιαπώνων επιστημόνων έχει ανακαλύψει ένα βακτήριο  έχει εξελιχθεί για να διασπά και να καταναλώνει  PET - ένα από τα πιο επιβλαβή για το περιβάλλον πλαστικά του κόσμου. Η ομάδα ανακάλυψε το βακτήριο  σε πλαστικά αντικείμενα και σε δείγματα υγρών αποβλήτων. που συλλέγει. Ονομάζεται Ideonella sakaiensis 201-F6, φαίνεται να διατρέφεται σχεδόν αποκλειστικά από ΡΕΤ, το οποίο διασπά χρησιμοποιώντας ένα ζευγάρι ενζύμων. Τα βακτήρια προσκολλώνται στο πλαστικό, αυτό διασπάται σε τερεφθαλικό οξύ και αιθυλενογλυκόλη, μια διαδικασία δύο σταδίων. Στη συνέχεια, ακολουθεί η πέψη των δύο αυτών ουσιών.
Το PET εφευρέθηκε μόνο περίπου πριν από 70 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι τα βακτήρια πρέπει να έχουν εξελίξει την ικανότητα να καταναλώνουν το πλαστικό κατά το μεσοδιάστημα των δεκαετιών. Η ομάδα είναι προφανώς ενθουσιασμένος με την προοπτική της χρησιμοποιώντας τα βακτήρια για να καθαρίσει τον πλανήτη. Υπάρχουν εκατομμύρια τόνοι PET αποβλήτων στην επιφάνεια του πλανήτη μας, σε χώρους υγειονομικής ταφής και στις θάλασσές μας. Αλλά αυτή τη στιγμή, τα βακτήρια είναι αναποτελεσματικά. Η New Scientist αναφέρει ότι παίρνει «6 εβδομάδες σε 30 ° C για να υποβαθμίσει πλήρως ένα κομμάτι του ΡΕΤ σε μεγέθους αντίχειρα  ."Αυτό συμβαίνει γιατί τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται σχετικά αργά. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι κατ' αρχήν θα πρέπει να ενισχύσουν -πιθανώς μέσω γενετικής τροποποίησης- τα εν λόγω βακτήρια, ώστε να τρώνε (διασπούν) πιο γρήγορα το ΡΕΤ. Αναζητούν, αν είναι δυνατόν ένα βακτήριο που συνδυάζει την ταχύτητα του πολλαπλασιασμού του E.coli με τις πλαστικές-chomping ικανότητες των Ideonella sakaiensis.
Δεν είναι η πρώτη φυσική οργανισμό να καταναλώσει πλαστικό. Το 2012, υπήρξαν αναφορές για ένα μύκητα του Αμαζονίου, που ήταν σε θέση να διασπάσει  πολυουρεθάνη. Αλλά όσον αφορά τον καθαρισμό του πλανήτη, τα βακτήρια θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο αποτελεσματικά.  Το ερώτημα πλέον είναι πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πρακτικά η ανακάλυψη αυτών των βακτηρίων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου