Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Σύγχρονα κριτήρια "ευτυχίας"



Φωτογραφία: Maynard Owen Williams, National Geograph


Ιδού, οι μελλοντικοί πολίτες της πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου.

Κάνε κλικ στο σύνδεσμο για να διερευνήσεις τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου!  http://mapmaker.nationalgeographic.org

Ευτυχία στον Κόσμο


Η έκθεση κατατάσσει 156 χώρες σε επτά βασικούς τομείς ευτυχίας ή "υποκειμενικής ευημερίας". 
Πώς οι συντάκτες της νέας έκθεσης καθορίζουν την ευτυχία ή την «υποκειμενική ευημερία»;
Οι ερευνητές έχουν δανειστεί ορισμούς από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). 
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Η "Υποκειμενική ευημερία" περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές πτυχές:
  • γνωστικές αξιολογήσεις της ζωής του ατόμου

  • θετικά συναισθήματα (χαρά, υπερηφάνεια)

  • αρνητικά συναισθήματα (πόνο, θυμό, ανησυχία)
Τι είναι το Α.Ε.Π. ανά κεφαλή;

Το κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. είναι ένα μέτρο της συνολικής παραγωγής μιας χώρας που λαμβάνει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (Α.Ε.Π.) και το διαιρεί με τον αριθμό των ανθρώπων στη χώρα.
Το κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. είναι μερικές φορές δείκτης του βιοτικού επιπέδου, καθώς και της οικονομικής παραγωγής, με το υψηλότερο κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. να ερμηνεύεται ως ένα υψηλότερο βιοτικό επίπεδο.

Τι είναι το "προσδόκιμο υγιούς ζωής";

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ορίζει ένα υγιές προσδόκιμο ζωής, όπως τον αριθμό των ετών που ένα άτομο μπορεί να ζήσει σε "πλήρη υγεία," χωρίς κάποια εξουθενωτική ασθένεια ή τραυματισμό.

Τι είναι η "κοινωνική υποστήριξη";

Η κοινωνική υποστήριξη είναι αναγκαία σε δύσκολους καιρούς. Ερευνητές μέτρησαν την κοινωνική στήριξη μιας χώρας με την αξιολόγηση απαντήσεων στην ερώτηση: "Αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, έχετε συγγενείς ή φίλους που μπορείτε να βασιστείτε για να σας βοηθήσουν όποτε τους χρειάζεστε, ή όχι;"

Τι είναι η "ελευθερία επιλογών στη ζωή";

Ερευνητές μέτρησαν την ελευθερία μιας χώρας με την αξιολόγηση απαντήσεων στην ερώτηση: "Είστε ικανοποιημένοι ή δυσαρεστημένοι με την ελευθερία σας για να επιλέξετε αυτό που θέλετε να κάνετε  στη ζωή σας"


Τι είναι η "γενναιοδωρία";

Ερευνητές μέτρησαν τη γενναιοδωρία με την αξιολόγηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ μιας χώρας και την απάντηση σε αυτή την ερώτηση: "Έχετε δώρισε χρήματα σε φιλανθρωπική οργάνωση τον περασμένο μήνα;"


Τι είναι η "αντίληψη της διαφθοράς ";

Οι ερευνητές μέτρησαν την αντίληψη της συνολικής διαφθοράς με την αξιολόγηση απαντήσεων στα παρακάτω δύο ερωτήματα: "Είναι η διαφθορά ευρέως διαδεδομένη σε όλη την κυβέρνηση ή όχι" και "Είναι η διαφθορά ευρέως διαδεδομένη στις επιχειρήσεις ή όχι;"


Τι είναι οι "θετικές και αρνητικές επιπτώσεις";

Θετικά επηρεάζουν τα μέτρα της γενικής ευτυχία, γέλιο και την απόλαυση σε περισσότερες από μία συνέντευξη.
Αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων στην γενική ανησυχία, θλίψη, θυμό και σε περισσότερες από μία συνέντευξη.

Η νέα έκθεση μετρά επίσης την "ισότητα της ευτυχίας" ή "την κατανομή της ευτυχίας." 
Τι είναι αυτό;

Η ισότητα της ευτυχίας (που ονομάζεται "Τυπική Απόκλιση της Ευτυχίας" στην έκθεση) περιγράφει την κατανομή της ευτυχίας μέσα σε μια χώρα, συνυπολογίζοντας μεταβλητές όπως η υγεία, το εισόδημα, η εκπαίδευση, η ελευθερία και η δικαιοσύνη.

"Ακριβώς όπως η ευτυχία παρέχει ένα ευρύτερο μέτρο της ευημερίας των χωριστών λογαριασμών του εισοδήματος, την κατάσταση της υγείας και την ποιότητα του κοινωνικού πλαισίου, διαπιστώνουμε ότι η ανισότητα της ευημερίας παρέχει ένα ευρύτερο μέτρο της ανισότητας των μέτρων με επίκεντρο την κατανομή των εισοδήματος και του πλούτου. "

Ποιο είναι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα αυτής της έκθεσης;

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η έκθεση, θα μπορούσε να επηρεάσει τις κυβερνήσεις και τις κυβερνητικές οργανώσεις να επενδύσουν σε κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές που ενθαρρύνουν τους παράγοντες που συσχετίζονται με την ευτυχία. Για παράδειγμα, προτείνουν τη μείωση των ανισοτήτων και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης που συσχετίζονται με την ευτυχία μιας χώρας ή μιας περιοχής.

Τέσσερις κυβερνήσεις έχουν ήδη διορίσει Υπουργούς για την ευτυχία, την ανάπτυξη και τη διαχείριση καθώς και συνηγόρους για τις πολιτικές που επηρεάζουν την  ευτυχία. Αυτές είναι: Μπουτάν, Ισημερινός, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και Βενεζουέλα.

Πηγή: http://blog.education.nationalgeographic.com

Ελεύθερη μετάφραση: Βούλα Κούρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου