Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

Η 5η Οκτωβρίου είναι μια σημαντική ημέρα για τον κόσμο της εκπαίδευσης. Είναι η ημέρα που η UNESCO καθιέρωσε για να αναδείξει αλλά και να υπενθυμίζει σε όλες και όλους τον εμβληματικό ρόλο, αλλά και την καταλυτική επίδραση που διαδραματίζει ο εκπαιδευτικός, τόσο στο επίπεδο της σχολικής ζωής, όσο και στο πεδίο της κοινωνικής πραγματικότητας. 
Οι εκπαιδευτικοί είναι υπεύθυνοι για τη μετάδοση της γνώσης, των δεξιοτήτων και των αξιών στις νέες γενιές, και για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος μάθησης που προάγει τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και τον σεβασμό. Οι εκπαιδευτικοί αποτελούν επίσης πρότυπα και έμπνευση για τους μαθητές τους, και συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO, ως μέρος των προσπαθειών για την υλοποίηση των συστάσεων που αφορούν το καθεστώς των εκπαιδευτικών, που υπογράφηκαν από την UNESCO και το ΔΟΕ (Διεθνή Οργάνωση Εργασίας) το 1966. Αυτές οι συστάσεις αφορούν τη δέσμευση για τη δωρεάν και υποχρεωτική βασική εκπαίδευση για όλους, τη δέσμευση για τη δίκαιη αμοιβή και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους εκπαιδευτικούς, και τη δέσμευση για το σεβασμό και τη προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών μέσω της εκπαίδευσης.
 
Εκπαιδευτικοί

Είστε οι φύλακες του φωτός
που διώχνετε το σκοτάδι
με τη γνώση και την αγάπη
που δίνετε στα παιδιά!

Είστε οι κήποι της ζωής
που βλασταίνετε λουλούδια
με τη δημιουργικότητα και τη φαντασία
που ανθίζετε στις ψυχές!

Είστε οι αστέρες του ουρανού
που λάμπετε με χάρη
με τη σοφία και την εμπειρία
που μοιράζεστε με υπομονή.

Είστε οι ήρωες του κόσμου
που αγωνίζεστε με θάρρος,
με τη δέσμευση και την αφοσίωση
που δείχνετε στο έργο σας.

Σήμερα είναι η μέρα σας
και σας λέμε ευχαριστώ
για όλα όσα κάνετε για μας
και γι' αυτό που είστε εσείς.

Το ποίημα αυτό γράφτηκε από τον Bing, τον έξυπνο και φιλικό συνομιλητή!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου