Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Παράξενα φρούτα από όλο τον κόσμο

By مانفی - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43555275



 Ντούριαν
Το Ντούριαν είναι ένα εξωτικό φρούτο με ιδιαίτερο σχήμα. Παράγεται στην Ταϊλάνδη. Μοιάζει με αγκαθωτή μπάλα μεγέθους πεπονιού, μήκους 30 εκατοστών, διαμέτρου 15 εκατοστών, βάρους έως και τα 5 κιλά. Το χρώμα του κυμαίνεται από πράσινο έως κόκκινο. Η σάρκα του έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα και είναι κρεμώδης σαν το τυρί ροκφόρ.

Το φρούτο αυτό μυρίζει τόσο έντονα που για πολλούς η μυρωδιά του είναι ανυπόφορη. Αντιθέτως η γεύση του αποζημιώνει όποιον το δοκιμάσει δεδομένου ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά εύγευστο φρούτο. Η μυρωδιά του εν λόγω φρούτου είναι τόσο άσχημη, ακόμη και όταν το φρούτο είναι κλειστό.
Στην Ασία απαγορεύεται η μεταφορά και κατανάλωσή του σε κλειστούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Παρόλα αυτά, το Ντούριαν θεωρείται στην Ταϊλάνδη «ο βασιλιάς των φρούτων» και ίσως το πιο ακριβό φρούτο στον κόσμο, καθώς η τιμή για ένα μόλις τεμάχιο μπορεί να φτάσει και τα 140 ευρώ! Κύριοι αγοραστές του Ντούριαν είναι οι Ταϊλανδοί, οι Μαλαισιανοί, οι Ιάπωνες και οι Κινέζοι.
Η παραγωγή πραγματικά… εξαφανίζεται μόλις γίνει η συγκομιδή, με τις τιμές να ξεκινούν από τα 60 ευρώ ανά φρούτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποικιλία kan yao φτάνει έως και τα 140 ευρώ το τεμάχιο, ενώ οι παραγγελίες και οι πληρωμές γίνονται πάντα προκαταβολικά με μετρητά.






 Τζάκφρουτ  Jackfruit
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα φρούτα στον κόσμο. Αναπτύσσεται σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία και μπορεί να φτάσει σε βάρος τα 30 κιλά και σε μήκος σχεδόν το 1 μέτρο. Η γεύση του θυμίζει 
ένα μείγμα μπανάνας, ανανά και μάνγκο. Απελευθερώνει επίσης μια νότα από καρύδια και κακάο. Είναι πράσινο, έχει σχήμα οβάλ και σε αντίθεση με τα πιο πολλά φρούτα, η όψη του δεν είναι διακριτική αλλά επιβλητική. Φυτρώνει στην Ινδία, την Τζαμάικα και τη Νότια Αμερική και σε πολλά σημεία του κόσμου θεωρείται ήδη ένα υποκατάστατο του κρέατος για τους χορτοφάγους. Το τζάκφρουτ είναι ένα φρούτο που μπορεί να γίνει αγαπητό τόσο στους λάτρεις του κρέατος όσο και σε αυτούς που δεν θέλουν να βάλουν κρέας στο στόμα τους.
Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, συγκεκριμένα περιέχει 2,8 γραμμάρια ανά φλιτζάνι, δηλαδή περίπου το 5% των προβλεπόμενων πρωτεϊνών που πρέπει να παίρνετε ανά ημέρα. Επίσης είναι πλούσιο σε
ασβέστιο, θειαμίνη, βιταμίνη Α, υδατάνθρακες καθώς και σε ενέργεια και φυτικές ίνες. Στα μέρη που φυτρώνει, οι καρποί του έχουν χρησιμοποιηθεί για θεραπεία παθήσεων όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η διάρροια, η φυματίωση και η κίρρωση του ήπατος.
Με δεδομένο πως σε ένα δέντρο μπορεί να φυτρώσουν μέχρι και 200 καρποί του, δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε πως το τζάκφρουτ είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την καταπολέμηση της έλλειψης τροφίμων στις χώρες του Αναπτυσσόμενου  Κόσμου.




   Κόκκινες μπανάνες

Τις βρίσκουμε εύκολα σε χώρες όπως η Βολιβία, η Ινδία και η Βιρμανία, οι κόκκινες μπανάνες διαφέρουν από τις παραδοσιακές, επειδή η γεύση τους θυμίζει ένα μείγμα μάνγκο και βατόμουρου.




  Κιουάνο

Το Κιουάνο, γνωστότερο ως πεπόνι ή αφρικανικό αγγούρι, έχει μια γεύση που είναι ένα μείγμα αγγουριών, ακτινιδίων και μπανάνας. Μελέτες δείχνουν ότι αυτός ο καρπός από την ανατολική και τη νότια Αφρική βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών και είναι χρήσιμη για όσους υποφέρουν από άγχος.




  Χέρι του Βούδα

Εκτιμάται ιδιαίτερα για τη μυρωδιά της φλούδας του που θυμίζει λεμόνι και βιολέτα. Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιείται για να αρωματίζει κλειστούς χώρους και ντουλάπες. Το όνομα του προέρχεται από το σχήμα του και θεωρείται τυχερός καρπός στην Ασία.





Ταμαρίλλο (Cyphomandra betacea) 

Προέρχεται από τις Άνδεις και μοιάζει με γλυκιά ντομάτα και με φρούτο του πάθους. Εξαιρετικό σε σαλάτες ή σε κρύες σούπες.




 Σαλάκ

Το φρούτο αυτό έχει τις ρίζες του στην Ινδονησία, είναι τραγανό και έχει μια γεύση που θυμίζει ένα μείγμα ανανά, μπανάνας και καρυδιών. 
Λόγω του κόκκινου-καφέ χρώματος και της εξωτερικής του εμφάνισης, το αποκαλούν φρούτο του φιδιού. Είναι αρωματικός καρπός και έχει ασυνήθιστη γεύση. Το Salak fruit είναι ένα φρούτο γνωστό με την επιστημονική ονομασία Salacca zalacca που ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των Arecaceae και καλλιεργείται σε περιοχές όπως το Μπαλί, η Μαλαισία, το Μαλούκου, το Τιμόρ κ.λ.π.
Το Salak fruit έχει επικρατήσει και με την ονομασία “snake fruit” και αυτό οφείλεται στην περίεργη και φολιδωτή επιδερμίδα του καφεκόκκινου χρώματος.
Ο καρπός του Salak fruit είναι απλά απίστευτος … εξαιρετικά χυμώδης και ζουμερός, με γεύση γλυκόξινη – πιο γλυκιά από το μέλι αλλά και με μια εξαιρετική οξύτητα όπως του ανανά – που το καθιστά αγαπημένο έδεσμα πολλών !




Ραμπουτάν

To rambutan (Nephelium lappaceum) είναι ένα είδος φρούτου που μοιάζει πολύ με το λίτσι με μια γλυκιά / ξινή γεύση. Είναι υψηλή η περιεκτικότητά του σε σίδηρο, βιταμίνη C, χαλκό και αντιοξειδωτικά προέρχεται από  δάσος, ιδιαίτερα  στη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη, τη Βιρμανία, τη Σρι Λάνκα και στην Ινδία, καθώς και ανατολικά στο Βιετνάμ 




  Μοσχολέμονο της Αυστραλασίας

Το μοσχολέμονο της Αυστραλασίας προέρχεται από την Αυστραλία και ονομάζεται επίσης "λεμόνι χαβιάρι" λόγω του ασυνήθιστου σχήματος του πολτού του. Οι μπαλίτσες σπάνε στο στόμα και έχουν τη γεύση του λεμονιού. Το 
δέντρο έχει 2 μέτρα ύψος και ευδοκιμεί σε πεδινά, υποτροπικά τροπικά δάση στην παράκτια περιοχή στα σύνορα του Κουήνσλαντ και της Νέας Νότιας Ουαλίας, της Αυστραλίας. Ο καρπός του είναι κυλινδρικός, 4-8 cm σε μήκος και ελαφρώς κυρτός και παραπέμπει σε δάχτυλο (απ’ όπου πήρε και την ονομασία του). Το βάρος ανά καρπό είναι περίπου 30 gr. Το finger lime έχει αρκετές χρωματικές παραλλαγές συμπεριλαμβανόμενων του πράσινου, κίτρινου, πορτοκαλί, κόκκινου, μωβ, μαύρου και το καφέ. Πέραν του χαρακτηριστικού σχήματος το finger lime διαφέρει ολοκληρωτικά και στο εσωτερικό του. Η ονομασία “caviar lime” (μοσχολέμονο χαβιάρι) του δόθηκε διότι το εσωτερικό του αποτελείται από μικρές χυμώδεις σφαίρες (κύστες), οι οποίες είναι σκληρές στο εξωτερικό τους, και υγρές στο εσωτερικό. Σαν και το χαβιάρι, σκάνε στο στόμα και εντυπωσιάζουν τους πάντες με την απρόσμενη γεύση τους. Το finger lime χρησιμοποιείται για την παρασκευή μαρμελάδας και τουρσί ενώ η αποξηραμένη φλούδα του χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό για να προσδώσει άρωμα σε πολλά φαγητά. Η εμπορική διακίνηση του finger lime ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 μέσα σε εξειδικευμένες μαρμελάδες που παραγόταν από άγρια φρούτα.





Λόνγκαν, Longan

Αυτά τα τυπικά φρούτα της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι γλυκά και ζουμερά και μυρίζουν σαν να είναι μουχλιασμένα. 
Ένα πολύ γλυκό, ζουμερό φρούτο. Το δέντρο καλλιεργείται στη νότια και νοτιοανατολική Ασία και είναι το πιο δημοφιλές φρούτο στην Κίνα. Το Λόνγκαν φυτεύεται ευρέως στην Ταϊλάνδη, και είναι σε αφθονία, τον Ιούλιο. Φρέσκο είναι γλυκό με ημιδιαφανή σάρκα , είναι λίγο τραγανό και πολύ νόστιμο.Περιέχει σίδηρο και πρωτεΐνες. Οι Κινέζοι τα αποκαλούν ” Μάτια του Δράκου».




  Ugli

Αυτό το εσπεριδοειδές από την Τζαμάικα είναι ένα υβρίδιο μεταξύ γκρέιπφρουτ και μανταρινιού, οπότε η γεύση του είναι γλυκιά και ξινή ταυτόχρονα.



  Άκι

Ο εθνικός καρπός της Τζαμάικας είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α, ψευδάργυρο, καλά λιπαρά και βιταμίνες, αλλά οι σπόροι του, που μοιάζουν με τεράστια μάτια, είναι δηλητηριώδεις. Το δέντρο άκι προέρχεται από τη Δυτική Αφρική. Σύμφωνα με το βιβλίο Το Α-Ω της Κληρονομιάς της Τζαμάικας (A-Z of Jamaican Heritage), της Όλιβ Σίνιορ, τα πρώτα φυτά ήρθαν στην Τζαμάικα όταν κάποιος τα αγόρασε από τον καπετάνιο ενός δουλεμπορικού πλοίου το 18ο αιώνα. Μερικοί πιστεύουν ότι το όνομα άκι προέρχεται από τη λέξη ανκί της γλώσσας τούι της Γκάνας.
Τα δέντρα άκι είναι μεγάλα, φτάνουν μέχρι και 15 μέτρα ύψος. Υπάρχουν σε όλη την Τζαμάικα, και ο καρπός τους τρώγεται από όλες τις τάξεις των ανθρώπων. Το φαγητό που φτιάχνεται με το άκι το αποκαλούν με καμάρι εθνικό φαγητό της Τζαμάικας. Το άκι συνήθως το αναμειγνύουν με εισαγόμενο παστό μπακαλιάρο σε μια σάλτσα από κρεμμύδια, πιπεριές και άλλα καρυκεύματα. Όταν δεν υπάρχει παστός μπακαλιάρος, τρώνε το άκι είτε με άλλο ψάρι ή κρέας είτε μόνο του.
Ο άγουρος καρπός του δέντρου άκι είναι πρασινωπός, αλλά καθώς ωριμάζει παίρνει ένα έντονο κοκκινωπό χρώμα. Όταν ωριμάσει εντελώς, ο καρπός ανοίγει και είναι έτοιμος για συγκομιδή. Όταν ανοίξει ο καρπός εμφανίζονται τρία επίσπερμα, τα οποία έχουν από ένα μαύρο σπόρο στην κορυφή. Τα ωχρά επίσπερμα είναι τα μέρη που τρώγονται αφού αφαιρεθούν οι μαύροι σπόροι και η κοκκινωπή ουσία που υπάρχει στο κέντρο των επίσπερμων.
 



  Καραμπόλα

Ονομάζεται επίσης φρούτο αστέρι για το σχήμα του, το καραμπόλα προέρχεται από τη Σρι-Λάνκα. Η γεύση του θυμίζει φρουτοσαλάτα σταφυλιών, λεμονιού και μάνγκο. 
Carambola, είναι ο καρπός της Averrhoa carambola, ένα είδος δέντρου εγγενές στην τροπική Νοτιοανατολική Ασία. Kαταναλώνεται συνήθως σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία, το Νότιο Ειρηνικό, τη Μικρονησία, τμήματα της Ανατολικής Ασίας και της Καραϊβικής.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου