O εορτασμός της ημέρας στοχεύει: Στην εξάλειψη κάθε προκατάληψης, φόβου και άγνοιας σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία και στην αναγνώριση των «σιωπηλών» εθελοντών αιμοδοτών που αθόρυβα και ανιδιοτελώς προσφέρουν το αίμα τους σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
Για το έτος 2018, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), για την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη, θέτει ως κεντρικό μήνυμα, «Να είσαι εκεί για τον άλλο. Δώσε αίμα. Μοιράσου τη ζωή». Η ενημερωτική εκστρατεία του Π.Ο.Υ. για το 2018 στοχεύει να υπογραμμίσει το ρόλο που κάθε άτομο μεμονωμένα μπορεί να παίξει στο να βοηθήσει άλλους , προφέροντας το ανεκτίμητο δώρο του αίματος. Ειδικότερα, η καμπάνια στοχεύει κυρίως:
- Να τιμήσει τα άτομα που δίνουν αίμα συστηματικά και να ενθαρρύνει τους νέους ανθρώπους να αιμοδοτήσουν
- Να διασφαλίσει ευρεία διάδοση των αρχών της εθελοντικής αιμοδοσίας διεθνώς, αυξάνοντας παράλληλα τη διαθεσιμότητα και ασφάλεια του αίματος.
- Να προωθήσει την ένταξη των υπηρεσιών αιμοδοσίας στα εθνικά σχέδια για ετοιμότητα και απόκριση σε έκτακτα περιστατικά
- Να προτρέψει τους ανθρώπους να ενισχύσουν με την προσφορά αίματος την ετοιμότητα των υγειονομικών υπηρεσιών της κοινότητάς τους.
Στόχος όλων των σύγχρονων συστημάτων υγείας πρέπει να είναι η ανάπτυξη συντονισμένων δράσεων προς την κατεύθυνση της αύξησης της συχνότητας της εθελοντικής αιμοδοσίας. Σύμφωνα με στοιχεία του Π.Ο.Υ. (Fact Sheet2016/Blood safety and availability) το χρονικό διάστημα 2008 – 2013 παρατηρήθηκε αύξηση των αιμοδοσιών από μη αμειβόμενους εθελοντές αιμοδότες κατά 10,7 εκατομμύρια. Συνολικά, σε 74 χώρες, περισσότερο από το 90% της προσφοράς αίματος αντιστοιχεί σε εθελοντές μη αμειβόμενους αιμοδότες, ωστόσο σε 72 χώρες περισσότερο από το 50% της προσφοράς αίματος αντιστοιχεί σε δότες συγγενικού περιβάλλοντος/αντικατάστασης ή αμειβόμενους δότες. Απαραίτητη προϋπόθεση για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό παρεμβάσεων για την αύξηση και διατήρηση εθελοντών αιμοδοτών είναι η σωστή ανίχνευση των παραγόντων που κινητοποιούν ή αποθαρρύνουν τον αιμοδότη από το να δίνει αίμα σε τακτική βάση.
Η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας αναφέρει ως πετυχημένη παρέμβαση προσέλκυσης αιμοδοτών εκείνη που έχει λάβει υπόψη της το τρίπτυχο κινήτρων αλτρουισμός, γνώση για την αιμοδοσία, ικανοποίηση:
- Αλτρουισμός: Ο εθελοντής αιμοδότης έχει έντονη την αίσθηση του κοινωνικού καθήκοντος, πιστεύει στο θεσμό του εθελοντισμού και τα κίνητρά του προέρχονται περισσότερο από τη διάθεσή του για προσφορά στο συνάνθρωπο και όχι για την αποκόμιση προσωπικού οφέλους. Θα δώσει αίμα οποτεδήποτε του ζητηθεί και κυρίως σε επείγουσες καταστάσεις, ενώ θεωρείται ο ασφαλέστερος αιμοδότης γιατί επιδεικνύει συμπεριφορά χαμηλού κινδύνου.
- Γνώση για την αιμοδοσία: Η εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη γνώση για τις διαδικασίες της αιμοδοσίας και τα οφέλη της, οδηγεί στην εξάλειψη του φόβου που προέρχεται από εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν συσχετισθεί με αυτή. Έτσι, όσο περισσότερα γνωρίζει κανείς για την αιμοδοσία, τόσο πιο πιθανό είναι να δίνει αίμα συστηματικά αλλά και να παρακινήσει και άλλους να αιμοδοτήσουν.
- Ικανοποίηση: Εξίσου σημαντική παράμετρος είναι και το επίπεδο ικανοποίησης του αιμοδότη. Οι εθελοντές αιμοδότες δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι επειδή δίνουν αίμα συχνά. Είναι ανάγκη να διασφαλίζεται ότι παραμένουν ικανοποιημένοι και σε αυτό συμβάλλει η δημιουργία ενός φιλικού και ευχάριστου περιβάλλοντος από ένα ικανό και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας στην οποία προσέρχονται να αιμοδοτήσουν. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να αναπτύσσεται και ένα αξιόπιστο σύστημα που να διασφαλίζει ότι όλο το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους αιμοδότες, θα υφίσταται συνεχή αξιολόγηση και βελτίωση.
Το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο ανάπτυξης και ενδυνάμωσης της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, έχει σε Εθνικό Επίπεδο προωθήσει:
α) Την ανάπτυξη και υλοποίηση «Εθνικού Πιλοτικού Προγράμματος για την Ανάπτυξη του θεσμού της Εθελοντικής Αιμοδοσίας ( Ε.Π.Π.Α.Ε.Α.) - Αμαρυλλίδα- Αιμοσταλίτσα», όπως αυτό εγκρίθηκε στις 27/2/2018 από την Hγεσία του Υ.Υ. (Γ2γ/οικ.24641/23-3-2018).
β) Την ανάπτυξη και υλοποίηση δράσεων και παρεμβάσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στο πλαίσιο Αγωγής Υγείας, για την Προαγωγή της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, στο μαθητικό πληθυσμό σε Εθνικό Επίπεδο. Η παρέμβαση αναπτύσσεται στο πλαίσιο του ανωτέρω (α) Εθνικού Προγράμματος, με το συντονισμό του Ε.ΚΕ.Α. και τη συνεργασία της Π.Ο.Σ.Ε.Α. και περιλαμβάνει 4 έντυπο, ηλεκτρονικό και οπτικοακουστικό υλικό ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, καθώς και εκπαιδευτικό υλικό. Η παρέμβαση αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2017-2018 (αριθ. πρωτ. Γ1γ/ΓΦ3.3,13,18,ΦΑΥ4.6/Γ.Π.οικ.89548/4-12-2017, ΑΔΑ:ΩΙ8Θ465ΦΥΟ-7Ν9), με το συντονισμό του Υπουργείου Υγείας και θα επαναλαμβάνεται κάθε επόμενο σχολικό έτος. Στην πρώτη περίοδο υλοποίησής του, συμμετείχαν 121 Δημόσιες Μονάδες Υγείας της ΠΦΥ-ΕΣΥ, με 100 ιατρούς και 208 επαγγελματίες υγείας π.χ. επισκέπτες –τριες υγείας, νοσηλευτές-τριες, παρασκευαστές-τριες (συνολικά 308 άτομα).
Σε συνέχεια αιτήματος του Υπουργείου Υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), η χώρα μας έχει αναλάβει την διοργάνωση του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2018. Η ανάληψη αυτής της διοργάνωσης είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αναδειχθεί σε διεθνές επίπεδο ότι η εθελοντική αιμοδοσία είναι κομμάτι της κουλτούρας μας και ότι απέναντι σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης απαντάμε με αλληλεγγύη και προσφορά στον συνάνθρωπο. Άλλωστε η χώρα μας παρά την οικονομική κρίση που βιώνει, έχει σταθερή αύξηση του αριθμού εθελοντών αιμοδοτών και είναι σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Ο.Υ. η πρώτη χώρα διεθνώς σε αριθμό αιμοδοτών ανά πληθυσμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου