Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Παγκόσμια Ημέρα της οικογένειας



Η Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/47/237) και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου.

Η οικογένεια είναι ένα δομημένο σύνολο και, όπως συμβαίνει σε κάθε δομή, το κάθε μέλος της έχει το δικό του διακριτό ρόλο. Στη διάρκεια της ιστορικής διαδρομής του είδους μας, η οικογένεια αποτέλεσε το λίκνο της ανάπτυξης του ανθρώπου, καθώς μέσα σε αυτή αναπτύσσονται, τόσο τα παιδιά όσο και οι ίδιοι οι γονείς. Αυτό συμβαίνει επειδή ο άνθρωπος είναι κατεξοχήν κοινωνικό ον και πρώτα η οικογένεια του παρέχει την ευκαιρία να αναπτύξει κοινωνική συνείδηση, που είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ατομικής συνείδησης και της αυτοπραγμάτωσης του.

Tο θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Οικογένειας, «Η Οικογένεια Αλλάζει: Προκλήσεις και Ευκαιρίες», υπογραμμίζει τις βαθιές αλλαγές που υφίσταται τα τελευταία χρόνια η βασική αυτή μονάδα της κοινωνίας.

O μέσος όρος του μεγέθους της οικογένειας έχει μειωθεί παγκοσμίως. Οι νέοι παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία. Η μέση ηλικία των γυναικών που γίνονται για πρώτη φορά μητέρες έχει αυξηθεί. Η θνησιμότητα των νηπίων αν και έχει σημειώσει πτώση δε σημαίνει περισσότερα παιδιά γιατί τα ζευγάρια  σήμερα, αποκτούν λιγότερα παιδιά. 

Η παραδοσιακή μεγάλη οικογένεια έχει αντικατασταθεί από την οικογένεια – πυρήνα. Οι εναλλακτικές μορφές συμβίωσης έχουν αυξηθεί, όπως η συγκατοίκηση εκτός γάμου, ή οι γάμοι εργαζομένων μεταναστών οι οποίοι δεν ζουν στην ίδια πόλη ή χώρα με τους ή τις συζύγους τους. 


Τα διαζύγια αυξάνονται όπως και οι δεύτεροι γάμοι, με όλο και περισσότερα παιδιά να ζουν σε μία οικογένεια με έναν θετό γονέα. Ο αριθμός τόσο των μονογονεικών όσο και των μονοπρόσωπων οικογενειών έχει αυξηθεί, ενώ όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι ζουν μόνοι τους. Η πανδημία του HIV/AIDS φέρνει τον όλεθρο στην οικογένεια, στερώντας συχνά τα παιδιά από τους γονείς τους, που μένουν με τους παππούδες τους για να τα προσέχουν.

Πολλές από αυτές τις αλλαγές θέτουν το ζήτημα της δομής της κοινωνίας όπως τη γνωρίζουμε. Απαιτούν τη συνεργασία μας ώστε να προσαρμοστούμε και να διαμορφώσουμε μία δημόσια πολιτική με τέτοιο τρόπο ώστε να προσεγγίζει τις ανάγκες των οικογενειών και να εξασφαλίζει ότι οι βασικές υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση και η υγεία, παρέχονται σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα στα παιδιά, ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση.

Κάποιες από τις αλλαγές στη δομή της οικογένειας δημιουργούν καινούργιες ευκαιρίες, όπως νέες και ευρύτερες επιλογές για τις κοπέλες και τις γυναίκες. Οι αλλαγές έχουν δώσει ώθηση σε κυβερνήσεις να αναπτύξουν νέες πολιτικές σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών. Καθώς οι χώρες εργάζονται για να ενσωματώσουν την διάσταση της οικογένειας στην παραγωγή εθνικών πολιτικών, το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών αγωνίζεται για να εκφράσει αυτή την προοπτική στην παγκόσμια διακυβερνητική διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αλλαγής, είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον το οποίο θα συντηρεί και θα υποστηρίζει την οικογένεια, ενώ παράλληλα θα ενισχύει τις ευκαιρίες για την πραγματοποίηση αυτών που παρέχει μία θετική οικογενειακή ζωή. Αυτή τη Διεθνή Ημέρα της Οικογένειας, ας αφοσιωθούμε ξανά σ’ αυτήν την αποστολή.

Πηγή: http://www.unric.org/el/index

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου