Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας


Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day), η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο.

Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας.

Τι είναι όμως η υγεία;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (1946) η υγεία είναι «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας».
 Άρα υγεία είναι η άριστη κατάσταση του ανθρώπινου οργανισμού σε σωματικό, πνευματικό και ψυχικό επίπεδο. Στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας γίνεται αναφορά στο πολύτιμο αγαθό της υγείας και τους παράγοντες που την επηρεάζουν, ειδικά στο κεφάλαιο της Διατροφής, που αποτελεί "κορώνα¨ της υγείας. 




Βασικό στοιχείο για την ποιότητα της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου είναι η υγεία. Όταν λέμε υγεία εννοούμε την καλή σωματική, ψυχική και πνευματική κατάσταση που κάνουν τον άνθρωπο να είναι ισορροπημένος σωματικά, ψυχικά, διανοητικά και κοινωνικά. 
Ο υγιής άνθρωπος μπορεί να συμμετέχει σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις αλλά και να εργάζεται και να συνεργάζεται με τους άλλους ανθρώπους του περιβάλλοντος του. Έτσι, θα είναι σε θέση να προσφέρει όσο μπορεί περισσότερα στον εαυτό του, στην ομάδα που ανήκει και γενικά στο κοινωνικό σύνολο. 
Μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του ανθρώπου οφείλονται: στο περιβάλλον (αλλοιώσεις φυσικού περιβάλλοντος, καπνός τσιγάρου, αμίαντος, μόλυβδος, έκθεση στον Ήλιο κ.ά.) στον τρόπο ζωής (ζωή με άγχος, διατροφή, άσκηση κ.ά.). 

Διαστάσεις Υγείας 

Σωματική υγεία: αναφέρεται στην κατάσταση της λειτουργίας του σώματος του ατόμου. Ένα άτομο που διαθέτει σωματική υγεία είναι απαλλαγμένο από ασθένειες που επηρεάζουν τα φυσιολογικά συστήματα του σώματος.
Συναισθηματική υγεία: αναφέρεται στην ικανότητα του ατόμου να μπορεί να αντιλαμβάνεται, να αναγνωρίζει και, ακολούθως, να εκφράζει τα διάφορα συναισθήματά του. 
Ψυχική υγεία: αναφέρεται στην κατάσταση ευεξίας, όπου το άτομο είναι λειτουργικό και μπορεί να αξιοποιεί τις ικανότητές του, ώστε να ανταπεξέρχεται στην καθημερινότητα και να εργάζεται παραγωγικά συμμετέχοντας ενεργά στο κοινωνικό του περιβάλλον, χωρίς οποιαδήποτε ψυχική διαταραχή. 
Πνευματική υγεία: αναφέρεται στις θρησκευτικές αντιλήψεις, στα προσωπικά δόγματα, στις αξίες, στις αρχές συμπεριφοράς καθώς και στους τρόπους με τους οποίους επιτυγχάνεται η πνευματική γαλήνη, η ισορροπία και η ηρεμία. 
Κοινωνική υγεία: αναφέρεται στην ικανότητα του ατόμου να αναπτύσσει και να διατηρεί κοινωνικές επαφές και συναναστροφές με άλλα άτομα.

Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου