Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Η χημεία της ευγένειας



Η ευγένεια είναι κάτι περισσότερο από τους καλούς τρόπους που μαθαίνουμε ως παιδιά. Είναι κάτι πέρα από το να κρατάμε την πόρτα για τους άλλους, να λέμε ευχαριστώ, να προσφέρουμε το κάθισμά μας σε κάποιον ή ακόμα και το να ακούμε πριν μιλήσουμε…

Γιατί η ευγένεια είναι σημαντική; Πάνω απ’ όλα η ευγένεια αποτελεί προσωπική αρετή. Από την παιδική μας ηλικία, οι άλλοι μας διδάσκουν τις βάσεις της ευγένειας και μιας συνύπαρξης που χαρακτηρίζεται από αρμονία.

Για να είναι οι κανόνες της ευγένειας αποτελεσματικοί και χρήσιμοι, είναι σημαντικό να τους σκεφτόμαστε πάντα. Έτσι μπορούμε να είμαστε αυθεντικοί όταν τους χρησιμοποιούμε.

Η ευγένεια χρειάζεται θέληση.

Η ευγένεια είναι συνώνυμη της συμπάθειας και της αναγνώρισης που δείχνουμε προς κάποιον άλλο. Πρόκειται για μια παγκόσμια μορφή σεβασμού. Πρέπει να είμαστε ευγενικοί για να μπορούμε να απολαμβάνουμε τις καλύτερες σχέσεις με τους άλλους, μια διάσταση της ανθρώπινης συμπεριφοράς που δεν εφαρμόζεται από όλους. Πάνω απ’ όλα πρόκειται για προσωπική αξία.
Οι άνθρωποι που δεν είναι ευγενικοί, δεν έχουν ενσυναίσθηση για τους άλλους. Συνήθως βάζουν τον εαυτό τους πρώτο. Είναι υπερήφανοι ή περιφρονητικοί.
Η ευγένεια είναι μια στρατηγική που μας επιτρέπει να προσαρμοζόμαστε στο περιβάλλον μας. Οι άνθρωποι που δεν έχουν τρόπους ελπίζουν ότι οι άλλοι θα αλλάξουν γι’αυτούς.


Ο Dr. Pier Massimo Forni είναι διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο John Hopkins.
Από όλες τις εργασίες του πάνω στην κοινωνική συμπεριφορά ξεχωρίζει το βιβλίο του “Choosing Civility: The 25 Rules of Considerate Conduct”

(“Επιλέγοντας την ευγένεια: οι 25 κανόνες της σωστής διαγωγής”).
Σύμφωνα με τον Dr. Forni, η έλλειψη ευγένειας μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφορετικών τύπων επιθετικής συμπεριφοράς. Επίσης, σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να οφείλεται σε συναισθηματική ανωριμότητα ή ψυχολογικά προβλήματα.


Η ευγένεια έχει πολλές ωφέλειες. Όχι μόνο αγγίζει τους άλλους, αλλά κάνει καλό και σε μας. Σε συναισθηματικό επίπεδο, μας βοηθάει να βρισκόμαστε σε αρμονία με τους ανθρώπους γύρω μας και με τον εαυτό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου