Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών


Η Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών (World First Aid Day) καθιερώθηκε το 2000, με πρωτοβουλία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, για να τονισθεί η σπουδαιότητα των Πρώτων Βοηθειών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά και στην καθημερινότητα, εκεί όπου η έγκαιρη και σωστή παρέμβαση μπορεί να αποτρέψει μια αναπηρία ή να σώσει μια ζωή. Λαμβάνει χώρα το δεύτερο Σάββατο κάθε Σεπτεμβρίου.

Ο Ερυθρός Σταυρός είναι ένας διεθνής οργανισμός ανθρωπιστικού χαρακτήρα, ο οποίος ιδρύθηκε με σκοπό την προσφορά βοήθειας στα θύματα των πολέμων. Είναι μία από τις πρώτες μη κυβερνητικές οργανώσεις και στις μέρες μας η μεγαλύτερη και σημαντικότερη, με δράση σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Εκτός από την περίθαλψη των τραυματιών και την προστασία των αιχμαλώτων πολέμου, ο Ερυθρός Σταυρός σε καιρό ειρήνης παρεμβαίνει σε περιπτώσεις καταστροφών, ενώ ασχολείται ιδιαίτερα με το ζήτημα των προσφύγων.


Το σπίτι μας θεωρείται από τους περισσότερους ένας ασφαλής χώρος. Έρευνες όμως έρχονται να μας αποκαλύψουν πως  το 80% των ατυχημάτων συμβαίνουν σε αυτό. Στην Ευρώπη πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο είναι θύματα τέτοιων ατυχημάτων. Πολλά από αυτά αφήνουν μόνιμη αναπηρία ενώ 7.000 εξ αυτών αποβαίνουν μοιραία. Τα συχνότερα ατυχήματα που συμβαίνουν στο περιβάλλον του σπιτιού είναι οι πτώσεις, τα εγκαύματα, οι δηλητηριάσεις, η πνιγμονή, η απώλεια αισθήσεων, τα καρδιακά επεισόδια και η ηλεκτροπληξία.

Η γνώση Πρώτων Βοηθειών αποτελεί επιλογή ζωτικής σημασίας και ύψιστη ανθρωπιστική συμπεριφορά. Οι άνθρωποι μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τους κινδύνους στο περιβάλλον τους και μέσα από τις ασφαλείς παρεμβάσεις τους να ανατρέπουν την πορεία μιας δύσκολης κατάστασης ή ακόμα να σώζουν ζωές. Η σημαντικότητα της γνώσης Πρώτων Βοηθειών από απλούς ανθρώπους κάθε ηλικίας είναι και ο λόγος που η εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες βρίσκεται στο επίκεντρο δράσης των 190 Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, κατέχοντας έτσι την πρώτη θέση στην παροχή πρώτων βοηθειών και στην εκπαίδευση πολιτών παγκοσμίως. 

Kάθε χρόνο στην Ευρώπη συμβαίνουν περίπου 100 εκατομμύρια έκτακτα περιστατικά, όπως καρδιακά επεισόδια, τροχαία, οικιακά ή εργατικά ατυχήματα, και καταστροφές. Σε ένα μεγάλο αριθμό περιπτώσεων η παροχή πρώτων βοηθειών στα πρώτα λεπτά μετά το συμβάν είναι καθοριστική για την επιβίωση ή την καλή έκβαση της υγείας του θύματος, αφού τα συνεργεία διάσωσης ή η ιατρική βοήθεια φτάνουν πολύ αργότερα. Όλοι είμαστε ευάλωτοι στους κινδύνους, αλλά όμως όλοι έχουμε τη δυνατότητα και να εκπαιδευτούμε και να δώσουμε πρώτες βοήθειες.

Περισσότερα:



Πηγή:






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου