Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Σοκολάτα και εγκέφαλος

Νέα ευρήματα επιστημονικής έρευνας που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Appetite αποκαλύπτουν, ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.

“Με την εξαίρεση της 'μνήμης εργασίας', η επίδραση που έχει η σοκολάτα στον εγκέφαλο δεν μειώθηκε καθόλου στατιστικά από τα καρδιαγγειακά προβλήματα, τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες”, ανέφεραν ο ερευνητές στην έκθεσή τους. Αυτό σημαίνει ότι η θετική επίδραση της σοκολάτας στην εγκεφαλική λειτουργία ισχύει για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως αν ο εγκέφαλος κάποιου επηρεάζεται από άλλους παράγοντες υγείας ή τρόπου ζωής.

Οι επιστήμονες επισήμαναν, ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία κατά της γνωστικής εξασθένησης που έρχεται φυσικά με την πάροδο του χρόνου.

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Υγείας του Λουξεμβούργου και από το πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και από το πανεπιστήμιο του Maine ανέλυσαν τα στοιχεία της μεγάλης έρευνας Maine-Syracuse Longitudinal Study (MSLS, που εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες σχεδόν 1.000 κατοίκων στην περιοχή Συρακούσες της Νέα Υόρκης.

Οι συμμετέχοντες έφεραν εις πέρας διάφορα τεστ που είχαν σχεδιαστεί ειδικά για τη μέτρηση ενός ευρέος φάσματος γνωστικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της Οπτικο-Χωρικής Μνήμης και Οργάνωσης, της Μνήμης Εργασίας, της Σάρωσης και Παρακολούθησης και της Αφηρημένης Σκέψης.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η συχνή κατανάλωση σοκολάτας συνδέεται με βελτιωμένη γνωστική απόδοση “ανεξάρτητα από άλλες διατροφικές συνήθειες”, σύμφωνα με τους ερευνητές.


Μιχάλης Θερμόπουλος


Για να ονομαστεί ένα προϊόν σοκολάτα, σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, πρέπει να περιέχει βούτυρο κακάο, η αναλογία του οποίου διαφέρει ανάλογα με το είδος της σοκολάτας.
Μαύρη σοκολάτα (υγείας ή bitter): Εκτός από βούτυρο κακάο, περιέχει επιπλέον ζάχαρη και κακαόμαζα σε ποσοστό από 35-40% έως 75% (σπανίως και παραπάνω). Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα μιας σοκολάτας σε κακάο, τόσο πιο πικρή γεύση αποκτά.
Κουβερτούρα: Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική. Η μόνη διαφορά της από τη μαύρη σοκολάτα είναι το ποσοστό κακάο που περιέχει, το οποίο δεν ξεπερνάει το 35-40%.
Σοκολάτα γάλακτος: Περιέχει, εκτός από βούτυρο κακάο και κακαόμαζα, γάλα και ζάχαρη.
Λευκή σοκολάτα: Στα συστατικά της συγκαταλέγεται η ζάχαρη, πιθανώς γάλα, αλλά όχι κακαόμαζα (γι’ αυτό και συχνά δεν τη θεωρούν είδος σοκολάτας). Στην Ελλάδα, η κατανάλωσή της είναι πολύ περιορισμένη.
Γεμιστή σοκολάτα: Σε οποιοδήποτε είδος σοκολάτας μπορούν να προστεθούν επιπλέον υλικά, όπως ξηροί καρποί (π.χ. φουντούκια, αμύγδαλα), ή γέμιση, όπως πραλίνα (επεξεργασμένοι ξηροί καρποί σε μορφή πάστας), πορτοκάλι, καραμέλα κλπ.
Βιολογική σοκολάτα: Είναι πιο ακριβή από τα υπόλοιπα είδη σοκολάτας, αλλά θεωρείται προϊόν ποιότητας, με υψηλή περιεκτικότητα σε κακαόμαζα.

Στην αγορά υπάρχουν αρκετά προϊόντα «απομίμησης σοκολάτας», τα οποία συνήθως αντικαθιστούν σημαντική ποσότητα του βούτυρου κακάο με φθηνότερα έλαια. Σύμφωνα με το νόμο, οι εταιρείες που παράγουν ανάλογα προϊόντα είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν στη συσκευασία τους τη φράση: «Προϊόν απομίμησης σοκολάτας».

Tip: Ένα μικρό, αθώο σοκολατάκι των 10 γρ. δίνει 55 θερμίδες περίπου

Η διατροφική της ταυτότητα ανά 100 γρ.


                        Μαύρη σοκολάτα   Σοκολάτα γάλακτος     Λευκή σοκολάτα
Θερμίδες:502535539
Λίπη:52,3 γρ.29,7 γρ.32 γρ.
Χοληστερίνη:023 mg5 mg
Φυτικές ίνες:17 γρ.00
Καφεΐνη:80mg20mg0
Ασβέστιο:101mg189mg199 mg
Φώσφορος:327mg208mg176 mg


Η σοκολάτα περιέχει επιπλέον περίπου 50 mg φυτοστερόλες, 9,5 mg ψευδάργυρο και σίδηρο (όχι όμως σε ιδιαίτερα απορροφήσιμη μορφή).

Σημ.: Η κουβερτούρα έχει παρόμοια ανάλυση με αυτήν της μαύρης σοκολάτας. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο πακέτο, αφού οι διατροφικές πληροφορίες διαφέρουν ανάλογα με τον κάθε παραγωγό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου