Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Η υγιεινή διατροφή των παιδιών οδηγεί σε υψηλότερο IQ



Τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει με υγιεινή διατροφή μπορεί να έχουν ελαφρώς υψηλότερο δείκτη ευφυίας, σύμφωνα με μία έρευνα από το University of Adelaide.

Η έρευνα -που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο της ΑδελαΪδας από την ερευνήτρια δημόσιας υγείας Dr Lisa Smithers –ασχολήθηκε με τη σύνδεση μεταξύ των συνηθειών διατροφής των παιδιών ηλικίας 6, 15 μηνών και 2 ετών και του δείκτη ευφυίας τους στην ηλικία των 8 χρόνων.

Η έρευνα που εξέτασε περισσότερα από 7.000 παιδιά, συνέκρινε μια ευρεία γκάμα διατροφικών συνηθειών που περιλάμβανε παραδοσιακό και σύγχρονο σπιτικό φαγητό, έτοιμη τροφή για μωρά, τροφή μέσω θηλασμού και έτοιμο «junk food».

«Η τροφή παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την ανάπτυξη των εγκεφαλικών ιστών κατά τα 2 πρώτα έτη της ζωής, και ο στόχος αυτής της έρευνας ήταν να διαπιστώσει την επίδραση που πιθανώς έχει το εκάστοτε είδος διατροφής στο βαθμό IQ των παιδιών» λέει η Dr Smithers.

«Ανακαλύψαμε ότι τα παιδιά που θήλασαν στην ηλικία των 6 μηνών και διατρέφονταν συστηματικά υγιεινά με μια διατροφή που περιλάμβανε όσπρια, τυρί, φρούτα και λαχανικά στην ηλικία των 15 και των 24 μηνών, είχαν IQ πιο υψηλό κατά δύο μονάδες στην ηλικία των 8 ετών.»

«Τα παιδιά που διατρέφονταν καθημερινά, εκτός των άλλων, και με μπισκότα, σοκολάτα, γλυκά, αναψυκτικά και τσιπς στα 2 πρώτα έτη της ζωής τους είχαν περίπου 2 μονάδες χαμηλότερο IQ στην ηλικία των 8 ετών.»


«Βρήκαμε, επίσης, μια αρνητική επίδραση στο iq από τις έτοιμες τροφές για μωρά όταν δίνονται στην ηλικία των 6 μηνών, αλλά, κάποιες πιθανά καλές όταν δίνονται στην ηλικία των 24 μηνών.»

Η Dr Smithers υποστηρίζει ότι αυτή η έρευνα ενισχύει την ανάγκη να εφοδιάζουμε τα παιδιά με υγιεινές τροφές σε κρίσιμες για την ανάπτυξη στιγμές της ζωής τους.

«Αν και οι διαφορές στον δείκτη IQ δεν είναι τεράστιες, ωστόσο, η έρευνα παρέχει από τις πιο ισχυρές, μέχρι στιγμής, αποδείξεις ότι το είδος διατροφής από τους 6 ως τους 24 μήνες έχει μια μικρή αλλά σημαντική επίδραση στον δείκτη ευφυίας στην ηλικία των 8 χρόνων.»

«Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη τις μακροχρόνιες επιπτώσεις των τροφών που δίνουμε στα παιδιά μας» λέει η Dr Smithers.

Πηγές : 

http://neurosciencenews.com/

The University of Adelaide press release


http://www.betterparents.gr

Απόσπασμα από : “Dietary patterns at 6, 15 and 24 months of age are associated with IQ at 8 years of age” by Lisa G. Smithers, Rebecca K. Golley, Murthy N. Mittinty, Laima Brazionis, Kate Northstone, Pauline Emmett and John W. Lynch in European Journal of Epidemiology 2012 Volume 27, Number 7 525-535, doi: 10.1007/s10654-012-9715-5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου